Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αυτά τα Χριστούγεννα δεν αγοράζουμε ζώα! Υιοθετούμε υπεύθυνα

Η ομάδα του adespoto.gr

δημιούργησε δύο αφίσες ευαισθητοποίησης για τα Χριστούγεννα και για όσους σκέφτονται να αποκτήσουν ένα ζώο...
Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να μην γνωρίζουν το αίσχος της μαζικής εκτροφής και να δίνουν υπέρογκα ποσά που θα μπορούσαν να είναι δέκα στειρώσεις αδέσποτων για να αγοράσουν αμφίβολης προέλευσης και...


 
καθαροαιμίας ζώα από pet shops ή αγγελίες στο Διαδίκτυο, από παράνομους εκτροφείς της πίσω αυλής.

Πολλές φορές το χειρότερο δεν είναι η αγορά ενός ζώου ως άψυχο προϊόν, αλλά ότι αποφασίζουν να αποκτήσουν μία ράτσα γιατί έχει ένα όμορφο πρόσωπο και όχι επειδή γνωρίζουν τις ανάγκες της φυλής, πόσο χρόνο απαιτεί για φροντίδα ή για εκπαίδευση. Αγνοούν ακόμα και κληρονομικές ασθένειες των καθαρόαιμων φυλών, αφού κανείς πωλητής...ζώων δεν τους ενημερώνει. Αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο δρόμο όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα δυσπλασίας ή άλλο, όπως έχουμε δει να συμβαίνει αμέτρητες φορές.

Αυτά τα Χριστούγεννα καλούμε όλους εσάς που θέλετε να αποκτήσετε ένα ζωάκι να μην αγοράσετε και να μην ενισχύσετε το εμπόριο ψυχών. Αν είστε έτοιμοι για ένα ζώο, υιοθετήστε υπεύθυνα από κάποιο φιλοζωϊκό σωματείο ή καταφύγιο ή ακόμα και από τη γειτονιά σας! Δεκάδες γάτες και σκυλάκια περιμένουν εκεί έξω, στο δρόμο, στο κρύο, στη βροχή μία αγκαλιά. Και δεν υστερούν σε τίποτα από τα καθαρόαιμα . . .

Αυτά τα Χριστούγεννα καλούμε τους γονείς, τους φίλους, τους συντρόφους να μην κάνουν ΔΩΡΟ στα παιδιά τους/στους φίλους τους/στις συντρόφους τους ένα γλυκό κουτάβι ή γατάκι. Η ατμόσφαιρα που υπάρχει τα Χριστούγεννα, η αγάπη, η προσπάθεια να χαροποιήσουμε τα κοντινά μας πρόσωπα και οι λιγοστές μέρες διακοπών που έχουμε, αποτελούν τους παράγοντες που κάνουν πολλά ζώα να αποκτιούνται (είτε αγορά, είτε υιοθεσία) αυτή την περίοδο. Πολλές φορές όμως αποδείχτηκε ότι είτε τα παιδιά δεν ήταν έτοιμα για ένα ζώο και οι ευθύνες πέφτουν πάνω στους γονείς, που ήδη είχαν πολλές στο κεφάλι τους ή το ζευγάρι χωρίζει και το ζώο γίνεται ένα ακόμα βάρος. Πολλά τα σενάρια αλλά το αποτέλεσμα ένα: τα ζώα καταλήγουν στο δρόμο ή δεμένα σε ταράτσες ή πίσω στα κλουβιά των καταφυγίων. Η ψυχή τους γίνεται σμπαράλια γιατί έζησαν 10 μέρες απίστευτης αγάπης και χαράς και μετά βρέθηκαν ξαφνικά σε άκρως αφιλόξενες συνθήκες.

Τα ζώα δεν έχουν κάρτα αλλαγής. Δεν μπορείτε να τα γυρίσετε πίσω και να πάρετε τα χρήματα σας πίσω, δεν μπορείτε να τα εγκαταλείψετε. Νιώθουν...πονάνε...αισθάνονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.