Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ρυθμίσεις χρεών έως και 100 δόσεις - Ποιοι και πως εντάσσονται

Αγώνα δρόμου μέσω ανταλλαγής email
με την Τρόικα για να προλάβουν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν άμεσα τη ρύθμιση με τις έως και 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δίνουν πλέον στην κυβέρνηση...

Οι απεσταλμένοι των δανειστών αναχωρούν τελικώς σήμερα από την Αθήνα, αλλά μετά και την «εκτός προγράμματος» χθεσινοβραδυνή έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως μπορούν πλέον να κάνουν σχέδια για να έχουν έτοιμη τη λύση έως την Παρασκευή, προκειμένου να προλάβει να την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη έφερε νέα δεδομένα καθώς οι απεσταλμένοι των δανειστών έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στο σχέδιο ρύθμισης που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

«Η τρόικα είχε κάποιες ιδέες που καθιστούν πιο συνεπή τη νέα ρύθμιση» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης.

Έτσι η Τρόικα έδωσε εμμέσως το «πράσινο φως», καθώς φέρνει «στα μέτρα της» τη ρύθμιση για τις οφειλές προς ταμεία και δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προέβλεπε αρχικά έως 100 δόσεις για «μικρά χρέη» (γίνεται παζάρι για να μπει ένα όριο ανάμεσα στις 15.000 ή 50.000 ευρώ) και έως 72 για μικρότερα ποσά. Πιθανότατα το επιτόκιο θα «παίζει» και θα αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι δόσεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους πάρουν «πακέτο» ρύθμισης με πολλά χρόνια αποπληρωμής. Αντιθέτως οι προσαυξήσεις μειώνονται δραστικά όσο λιγότερες είναι οι δόσεις (έκπτωση 90% η 100% για εφάπαξ εξόφληση).

Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι μπόρεσε να πετύχει συμφωνία, αν και η υπόθεση για ολική ρύθμιση χρεών σε δημόσιο και τράπεζες φάνταζε πια χαμένη.

«Έξω» οι μεγαλοφειλέτες

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης, καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, κατέστη σαφές ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» θα κατατεθεί μετά την ανακοίνωση των στρες τεστ των τραπεζών που αναμένεται να γίνει στις 26 Οκτωβρίου.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Ωστόσο, θα τεθούν κριτήρια βάσει των οποίων περί τις 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες οφειλές δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη νέα ρύθμιση. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα υπάρξει άλλη ρύθμιση σε δεύτερο χρόνο, ενώ κατέστησε σαφές ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει ρύθμιση που θα αφορά μη επιχειρηματικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η έκτακτη σύσκεψη προκλήθηκε όταν έμαθε ο κ. Χαρδούβελης ότι οι επικεφαλής της τρόικας τελικά δεν θα αναχωρήσουν την Τρίτη από την Αθήνα, οπότε τους κάλεσε να έχουν νέα συνάντηση για να διευθετηθούν διαφορές και να κλείσουν εκκρεμότητες. Κάτι που, σύμφωνα με στέλεχος που μετέχει στις συσκέψεις, φαίνεται ότι επετεύχθη.

Ο κύριος Χαρδούβελης πάντως ετοιμάζεται και για τη συνάντηση που θα έχει έχει στην Ουάσιγκτον, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισίν Λαγκάρντ. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως θα συζητηθεί και το θέμα της διαχείρισης του χρέους αφού "αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής Οικονομίας", όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές

Το τελικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει:

* Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ

* Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ

* Μείωση του επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως

* Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:

- 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις

- 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις

- 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις

- 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις

- 70%εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις

- 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

* Καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα ταμεία και μάλιστα χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις.

* Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε ως τα τέλη Ιουλίου είτε ως τα τέλη Αυγούστου, ανάλογα και με τον χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης.

* Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που ήδη "τρέχουν" και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

* Στην περίπτωση καθυστέρησης της δόσης αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

* Η υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται με μία απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.

Πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.