Ένα σπάνιο αρχαίο έγγραφο
που βρίσκονταν στην κατοχή του Βατικανού εδώ και 250 χρόνια ανατρέπει τα στοιχεία για τα όσα γνωρίζαμε για τους τρεις μάγους που… προσκύνησαν τον Χριστό ακολουθώντας το άστρο της Βηθλεέμ.
που βρίσκονταν στην κατοχή του Βατικανού εδώ και 250 χρόνια ανατρέπει τα στοιχεία για τα όσα γνωρίζαμε για τους τρεις μάγους που… προσκύνησαν τον Χριστό ακολουθώντας το άστρο της Βηθλεέμ.
Το έγγραφο που χρονολογείται στις αρχές του 8ου αιώνα, το αποκαλούν «Η Αποκάλυψη των Μάγων» και είναι γραμμένο στην αρχαία Συριακή διάλεκτο. Σύμφωνα με τον καθηγητή θρησκευτικών σπουδών και ειδικό ερευνητή του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Μπρεντ Λαντάου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μελετήσει το αρχαίο έγγραφο, οι διαφορές και τα νέα στοιχεία που δίνει στην ιστορία των τριών Μάγων σε σχέση με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου είναι τα εξής:
Οι Μάγοι δεν έρχονταν από την Περσία, αλλά από την αρχαία ημι-μυθική χώρα του Σιρ που εικάζεται ότι βρίσκονταν στη θέση της αρχαίας Κίνας. Γεγονός που σημαίνει πως το ταξίδι που έκαναν οι Μάγοι ήταν ακόμα μεγαλύτερο.
Το έγγραφο αναφέρει ομάδες Μάγων και όχι τρεις. Μάλιστα εικάζεται πως ο αριθμός τρία προέκυψε από τον αριθμό των δώρων που πρόσφεραν στο Θείο Βρέφος.
Αναφέρεται πως οι Μάγοι είναι απόγονοι του Σεθ του τρίτου γιου του Αδάμ.
Οι Μάγοι εμφανίζεται πως άνηκαν σε μια ειδική σέκτα που πίστευε στην σιωπηλή προσευχή, η οποία σέκτα περίμενε για περισσότερο από χίλια χρόνια την εμφάνιση του άστρου.
Ο καθηγητής Λαντάου μίλησε και στους New York Times για το περιεχόμενο του εγγράφου και είπε μεταξύ άλλων: «Περιέχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και λεπτομερή περιγραφή περίεργων τελετών προσευχής και σιωπής, καθώς και αναφορές σε ένα ιερό βουνό και σε μια ιερή πηγή. Η λεπτομέρεια στην πειγραφή είναι εκπληκτική. Αλλά παραμένει άγνωστο αν όντως περιγράφονται οι συνήθειες της κοινότητας των Μάγων, ενώ κανείς δεν ξέρει ούτε από που πηγάζει η ιστορία των Μάγων στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου.»
Πηγή:pamepreveza.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.