Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διαπραγμάτευση μισθών


Το θέμα των συμβάσεων που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, έχει προκαλέσει... 
έντονες κόντρες με την εμπλοκή ακόμη και του ΣΕΒ και προβληματίζει χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι, όχι σε επίπεδο προθέσεων, αλλά στην πράξη βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πιέσεις για μείωση των μισθών τους. 


Τουλάχιστον 23 διαφορετικές καταγγελίες κλαδικών καθώς και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, έχουμε από τη λήξη της μετενέργειας έως σήμερα, ενώ άλλες 10 συμβάσεις είναι στον αέρα, 3 υπό προθεσμία και 43 συμβάσεις έχουν ήδη λήξει. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη. Είτε γίνονται διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, με την εργοδοτική πλευρά να προτείνει σημαντικές μειώσεις στους μισθούς, είτε οι εργαζόμενοι μένουν «ακάλυπτοι». Στις περισσότερες περιπτώσεις της δεύτερης αυτής κατηγορίας, οι εργαζόμενοι καλούνται σε ατομικές διαπραγματεύσεις, με μοναδικό δίχτυ ασφαλείας, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που οι εργοδότες διατηρούν τους μισθούς στο ύψος που ήταν πριν από τη λήξη της σύμβασης.

Συνολικά 25 κλάδοι που καλύπτουν περισσότερους από 1,5 εκατ. εργαζόμενους βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις μετά από καταγγελία των εργοδοτικών φορέων που ζητούν νέες συμβάσεις με σημαντικά μικρότερους μισθούς.

Από την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εργασίας από τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη έως σήμερα, άλλες 4 συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν καταγγελθεί. Η σύμβαση των εργαζόμενων στα υποθηκοφυλάκεια, των τυπογράφων των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων, των εργαζομένων στα λιθογραφεία - επιχειρήσεις γραφικών τεχνών και τέλος των απασχολουμένων σε βιοτεχνίες και εργαστήρια ζαχαρωδών και ειδών ζαχαροπλαστικής.

Μετά την αποτυχία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, τουλάχιστον μέχρις ότου μια νέα κυβέρνηση, από τις 18 Ιουνίου και μετά, αποφασίσει για το μέλλον των μισθών και των συμβάσεων, στη βάση της πρότασης του υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, το καλοκαίρι αναμένεται καυτό.

Οι διαπραγματεύσεις σε αρκετούς κλάδους αναμένονται σκληρές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του κλάδου των ξενοδοχείων και του επισιτισμού.

Οι εργοδότες κατήγγειλαν την ισχύουσα σύμβαση και πρότειναν στους εργαζόμενους μειώσεις στους μισθούς έως και 18%, κατάργηση επιδομάτων, περικοπή αποζημιώσεων και αυστηρότερους όρους επαναπρόσληψης.

Οι εργαζόμενοι και κυρίως τα συνδικάτα του κλάδου αντιδρούν έντονα και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Εχθές, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που βρίσκεται και αυτή σε διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους στον κλάδο και έχει ήδη ζητήσει μείωση μισθών στο 11%, απάντησε θετικά στην πρόταση της ΓΣΕΕ για επανασύσταση των δυο θεσμικών εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας, με την επισήμανση βέβαια, ότι η ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου ανήκει στους Κοινωνικούς Εταίρους.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι, «ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης των εργασιακών διαφορών. Γι' αυτό δεν καταγγείλαμε, ούτε εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια υπογραφής μιας νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο. Δεν είναι σωστό από την μια να συζητάς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και από την άλλη να καταγγέλλεις τη σύμβαση. Καθιστούμε σαφές ότι δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός Συνδέσμου που αποφάσισε να το πράξει, γιατί μας ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς και όχι τι κάνουν οι άλλοι.» Να σημειωθεί εδώ, ότι, η συζήτηση για την υπογραφή σύμβασης στο εμπόριο, ξεκίνησε από την ΕΣΕΕ, χωρίς όμως η ισχύουσα σύμβαση να έχει καταγγελθεί.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.