Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Μήπως μπλοφάρει η Γερμανία;;..



Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, οι Γερμανοί φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη - τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι επίσημες δηλώσεις. Είναι όμως οι δηλώσεις αυτές σοβαρές ή μια μπλόφα της Γερμανίας όσον αφορά την Ελλάδα;

Συγκρίνοντας τις δηλώσεις αυτές...
 με άρθρα του γερμανικού τύπου και σχόλια της 'μπλογκόσφαιρας', είναι ενδιαφέρον ότι τύπος και μπλογκς εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» στις 11 Μαΐου 2012 πως η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη. Είπε ότι η Γερμανία και οι συνεργάτες της είχαν μάθει πολλά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και έχουν θέσει σε εφαρμογή διάφορους μηχανισμούς προστασίας. Επιπλέον, ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες έχει μειωθεί στη ζώνη του ευρώ η οποία έχει καταστεί στο σύνολό της πιο ανθεκτική. Δεν υπάρχει άλλος, πιο εύκολος τρόπος για την Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες τα κράτη μέλη συμφώνησαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε, σύμφωνα με άρθρο στο SPIEGEL ONLINE ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή όχι, βρίσκεται τελείως στα χέρια του ελληνικού λαού. Εάν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε, οι εκκρεμείς δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα καταβληθούν. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jörg Asmussen, δήλωσε στην Handelsblatt ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB), Michael Kemmer, πιστεύει επίσης ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την έξοδο της Ελλάδας και ότι η άμεση επίπτωση θα είναι περιορισμένη. Ωστόσο, ο Kemmer πιστεύει ότι η έξοδος θα οδηγήσει σε κινδύνους μετάδοσης και θα μειώσει την εμπιστοσύνη στην ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Ακόμη και ο Γερμανός πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD) θεωρεί μια ελληνική έξοδο αναπόφευκτη και υπογραμμίζει ότι σημασία έχει να είναι προετοιμασμένη η ευρωζώνη για αυτό.

Αντίθετα, ο γερμανικός τύπος, δεν έχει ακριβώς την ίδια άποψη.

Στην εφημερίδα Die Welt, ο Martin Greive έγραψε την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, ότι ενώ όλο και περισσότεροι τραπεζίτες, πολιτικοί και οικονομολόγοι μιλούν για μια πιθανή ελληνική έξοδο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η κίνηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τη Γερμανία. Αυτό οφείλεται ιδίως στο γεγονός ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποσβέσει τα κεφάλαια που έχουν ήδη καταβληθεί στην Ελλάδα.

Η Daniela Schwarzer εξετάζει την πιθανή ελληνική έξοδο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να κρατήσει μια Ελλάδα που χρεοκοπεί εντός της ζώνης παρά να την αφήσει να φύγει. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, η έξοδος θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτα απ 'όλα, ο τραπεζικός τομέας θα αποσταθεροποιηθεί και σε άλλα κράτη μέλη. Οι καταθέσεις σε μια ελληνική τράπεζα θα μετατρέπονταν από ευρώ σε μια νέα δραχμή που θα υποστεί ισχυρή υποτίμηση. Αυτό θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και από άλλα κράτη μέλη υπό πίεση σε χώρες όπως η Γερμανία.

Δεύτερον, από πολιτική άποψη δεν μπορεί κανείς να προωθήσει μια πιθανή ελληνική έξοδο: η αποχώρηση από την ευρωζώνη, αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και θα πρέπει κατά συνέπεια να βρεθεί μια πολιτική λύση. Στη συνέχεια, η συνεργασία με την Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, αλλά όχι του ευρώ θα αποτελούσε πρόκληση.

Έτσι, δεν υπάρχει λόγος η χρεοκοπία να συνεπάγεται αυτόματη έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική διάσωσης απέτυχε, κυρίως λόγω της αδιαφορίας των Ελλήνων πολιτικών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και ότι η Αθήνα θα πρέπει τώρα να βγει εκτός της νομισματικής ένωσης. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο: η «Ομάδα Δράσης Ελλάδα» εργάζεται εδώ και ένα χρόνο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσει μια πιθανή ελληνική έξοδο. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν εξαντλείται στο επίπεδο του ευρώ – και οι 27 μπορούν να συμβάλλουν στην στήριξη της Ελλάδας και μετά από την έξοδο. Αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα, δεδομένου ότι θα περιελάμβανε και τη Μεγάλη Βρετανία.
press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.