«Ελλάδα, πες αντίο στο ευρώ». «Απίθανο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ». «Ζήτημα ημερών η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ». «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει για το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας». «Η Ευρωζώνη αντέχει». «Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»...
Και ούτω καθ'εξής! Και κάπου μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό, η τύχη της χώρας βρίσκεται μετέωρη. Έρμαιο των αντιφατικών και μεταλλασσόμενων μηνυμάτων η Ελλάδα που χθες απολάμβανε την ασφάλεια του κοινού νομίσματος, σήμερα φέρεται να ετοιμάζει τις «βαλίτσες» της... Όσο για αύριο, τα ερωτήματα είναι εύλογα: Θα επιστρέψουμε στη δραχμή; Θα αποκοπούμε οριστικώς από το ευρώ; Και τα ελληνικά ευρώ που κυκλοφορούν στην Ευρωζώνη τί θα απογίνουν;
Τα απότοκα μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, για την ίδια τη ζώνη του κοινού νομίσματος, την Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία προβλέπονται εξαιρετικά δυσοίωνα. Εν ολίγοις, η επίδραση θα ήταν άμεση και καταστροφική, η οικονομία θα αποσταθροποιούνταν, οι αγορές θα γνώριζαν ισχυρό πλήγμα, η κρίση θα διαχεόταν εντός και εκτός της Ευρωζώνης, επιφέροντας αλυσιδωτές χρεοκοπίες, ενώ η ύφεση θα άφηνε τα σημάδια της ακόμη και στις πιο δυνατές και ακμάζουσες οικονομίες. Κινδυνολογία ή όχι, εικασίες ή εφικτά σενάρια, οι επιπτώσεις φαντάζουν καταλυτικές. Τί προβλέπεται, όμως, για εντός της Ελλάδος;
Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, θα βρεθεί, μοιραία, στη θέση να υιοθετήσει ένα άλλο νόμισμα. Πρώτη επιλαχούσα, δεν είναι άλλη από την παλιά και αγαπημένη, σε πολλούς, δραχμή. Την «παραδοσιακή», όμως, δραχμή, έρχεται να ανταγωνιστεί -εάν υποθέσουμε πως αυτές είναι οι δύο εναλλακτικές που πέφτουν στο τραπέζι- ένα νέο «μοντέλο» νομίσματος, «ευέλικτο και εκσυγχρονισμένο», καθώς αποτελεί συνδυασμό της δραχμής και του ευρώ και δεσμεύεται να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Ο λόγος για το Geuro, σύλληψη της γερμανικής Deutsche Bank.
Και ενώ η Ελλάδα διερωτάται για το νόμισμα που θα έλθει, η Γερμανία απορεί για το νόμισμα που φεύγει. «Τι θα γίνει με τα ελληνικά ευρώ που έχουμε στα πορτοφόλια μας, σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;», διερωτάται σε δημοσίευμα της, η γερμανική εφημερίδα Bild.
Από το δίλημμα «Εντός του ευρώ ή εκτός;» στο «Δραχμή ή Geuro;» και από το «Δραχμή ή Geuro» στο ερώτημα «Τί θα απογίνουν τα ελληνικά ευρώ;»
Σύμφωνα με τα χειρότερα προγνωστικά και συνοπτικά, οι πρώτες επιπτώσεις της αποχώρησης από το ευρώ θα είναι οι ελλείψεις βασικών προϊόντων. Το έλλειμμα θα εκτιναχθεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Η αξία του νομίσματος θα υποτιμηθεί. Οι πολίτες θα προσφύγουν στα ταμεία για να αποσύρουν, μαζικώς, τις καταθέσεις τους, αλλά αυτό θα είναι αδύνατο. Οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται, μία μετά την άλλη στην πτώχευση, αδυνατώντας να αναταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Λαμβάνοντας υπ'όψιν και μία πρόσφατη έκθεση της επιστροφή της Goldman Sachs με τίτλο «Απάτες με την Ελληνική Έξοδο: Η εισαγωγή του νέου νομίσματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα», η μετάβαση της χώρας στο εθνικό νόμισμα εκτιμάται πως θα είναι πιο δυσβάστακτη από ό,τι η παραμονή στην Ευρωζώνη, με τη νέα δραχμή να στερείται αξιοπιστίας ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες.
Και εν μέσω των αποθητικών αυτών προβλέψεων, έκανε την εμφάνισή του το Geuro. Ουσιαστικά, συνίσταται σε ένα τέχνασμα που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στος ευρώ, σύμφωνα, πάντα με τον εισηγητή της ιδέας, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, κ. Τόμας Μάγερ. H Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα «ελληνικού ευρώ» ή «Geuro» που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα με το οποίο θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις της χώρας. Προϋπόθεση γι' αυτό θα αποτελούσε βέβαια η συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και σε μικρότερο βαθμό από τώρα.
«Η κυβέρνηση δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τους λογαριασμούς της, τους μισθούς των αστυνομικών, των στρατιωτικών, των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων. Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση; Θα εκδώσει χρεόγραφα. Ας υποθέσουμε πως είμαι συνταξιούχος και παίρνω 500 ευρώ. Τότε θα πάρω ένα χρεόγραφο από την κυβέρνηση. Μετά όμως θα πρέπει να ψωνίσω, να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Τότε θα πάρω το χρεόγραφο και θα αρχίσω να ρωτάω ποιος μπορεί να μου δώσει για αυτό σκληρό ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια παράλληλη αγορά. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή για την παράλληλη κυκλοφορία των ελληνικών ευρώ με το κανονικό ευρώ».
Ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών και μέλος της «ομάδας των σοφών» που συμβουλεύει την Καγκελαρία, κ. Πέτερ Μπόφινγκερ, αντιστέκεται: Σε άρθρο του με τίτλο «Geuro, σε φοβάμαι», το οποίο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο κ. Μπόφινγκερ αναφέρει: «Στην πραγματικότητα, αυτή η εναλλακτική δυνατότητα θα ήταν ακόμα χειρότερη για τους Έλληνες από την πλήρη έξοδό τους από την Ευρωζώνη».
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Τσαρλς Μπλανκάρτ προβλημάτισε, με την πρότασή του, το γερμανικό μέσο, καθώς πρότεινε τα ευρώ με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ, τα νομίσματα, δηλαδή που έχουν τυπωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), να αντικαταστήσουν αυτομάτως, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τα ευρώ.
«Με απλά λόγια, σε περίπτωση που Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, αυτομάτως θα έχουμε υποτιμημένα νομίσματα, αντί ευρώ στην κατοχή μας», αναφέρεται για την υποτίμηση των χαρτονομισμάτων που προέρχονται από την Ελλάδα και κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Κάθε χαρτονόμισμα του ευρώ που κυκλοφορεί στις χώρες της Ευρωζώνης, προέρχεται από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα. Η εθνικότητα του νομίσματος αναγνωρίζεται από το γράμμα που βρίσκεται στην αρχή του αύξοντα αριθμού που υπάρχει σε κάθε γνήσιο χαρτονόμισμα. Αυτά τα χαρτονομίσματα με αρχικό γράμμα το Υ, που προέρχονται από την Ελλάδα, ίσως υποτιμηθούν σύντομα», γράφει η Bild, υποδεικνύοντας το χαρτονόμισμα με το συγκεκριμένο αρχικό γράμμα.
Aνάξια σχολιασμού όλα αυτά, απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Κέρδος online 29/5/2012 23:13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.