Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών 

προχωρά σε σκληρές παρεμβάσεις στο μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών, οπού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή είναι τεράστια...


Στο τραπέζι έχει πέσει, πέρα από την κατάργηση του αφορολογήτου, για την οποία έχει γράψει το euro2day και η αυτοτελής φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια να επιβληθεί φόρος με συντελεστή που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 30%. Παράλληλα, θα επιβληθούν και αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια.

«Πρέπει να μπει τέλος στην κοροϊδία», λένε αρμόδια στελέχη στο Euro2day επισημαίνοντας ότι έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

Με αφορμή την έρευνα που ήρθε ξανά στο προσκήνιο για την σύνδεση δηλωθέντων εισοδημάτων και δανείων που έχουν λάβει ελεύθεροι επαγγελματίες, ξεκινούν διασταυρώσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στις τράπεζες. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή των προηγουμένων ετών και να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι των συζητήσεων, προκειμένου να ληφθούν το συντομότερο δυνατό οριστικές αποφάσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο, βρίσκονται:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πέρυσι 6 στους 10 επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ίσχυε παλαιότερα. Το μέσο ατομικό εισόδημα 457.377 επιτηδευματιών (σε σύνολο 779.319) δεν ξεπέρασε τα 7.500 ευρώ, δείχνοντας πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ήταν μόλις 36.443.

2. Αυτοτελής φορολόγηση. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν σε φορολογικό συντελεστή που θα φτάνει το 20%-30%! Αν γίνει αποδεκτή η εισήγηση ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωνε εισόδημα 16.000 ευρώ και με την ισχύουσα κλίμακα όφειλε συνολικό φόρο 700 ευρώ, με συντελεστή 20% θα κληθεί να πληρώσει 3.200 ευρώ. Αντίστοιχα αν ο συντελεστής φτάσει στο 30% θα κληθεί να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ.

3. Αποδείξεις και αντικειμενικά κριτήρια. Το μέτρο των αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων σε συνδυασμό με κίνητρα ώστε να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις είναι ένα ακόμα όπλο που μπαίνει στη μάχη. Οι τελευταίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν απευθείας αύξηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ με κάθε απόδειξη που συλλέγουν από γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και γενικότερα επαγγελματίες τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχει σοβαρές ενδείξεις πως φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Αντίθετα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αύξηση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πρόταση για «χαράτσι» 150 ευρώ

Η πρόταση να υπάρξει «κεφαλικός» φόρος 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, τέθηκε από το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καλυφθούν τα 2 δισ. ευρώ, -πέραν του πακέτου των περίπου 11,5 δισ.- που ζητά η τρόικα να προέλθουν από φορολογικά έσοδα.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών μίλησαν για κλιμακωτή έκτακτη εισφορά που θα αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία. «Αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μία πολύ χαμηλή φορολόγηση ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωσή της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο» έλεγαν χθες κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.