Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

H Οργή ενισχύει την Χρυσή Αυγή.WSJ

Άρθρο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής 

στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η Wall Street Journal.
"Σε μια υποβαθμισμένη, με πολλούς μετανάστες γειτονιά, ο Ηλίας Παναγιώταρος, μέλος του Κοινοβουλίου με το Ελληνικό ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, προέτρεψε ένα εξαγριωμένο πλήθος μέσω μεγαφώνου την Παρασκευή το βράδυ να “πολεμήσουν κατά των...  ξένων εισβολέων." Μια οικογένεια που παρακολουθούσε από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου αναζήτησε κάλυψη όταν οι διαδηλωτές τους πέταξαν μπουκάλια και πέτρες. "Θα χύσουμε το αίμα σας, αλβανικά γουρούνια" ούρλιαξε άνδρας από το πλήθος με τις σημαίες." αναφέρει το ρεπορτάζ.


"Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους -μερικοί έβαφαν με εθνικιστικά γκράφιτι προσόψεις κτιρίων, άλλοι φωνάζοντας βρισιές και χλευάζοντας τους μετανάστες. Ο κ. Παναγιώταρος, ένας άνθρωπος σωματώδης με ξυρισμένο κεφάλι, τους οδήγησε σε ένα ηχηρό άσμα: "Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες"." τονίζει.

"Η Χρυσή Αυγή, κάποτε στις παρυφές της ελληνικής πολιτικής, έχει γίνει ένας κεντρικός παίκτης στην εθνική σκηνή, τροφοδοτούμενη με βαθιά αισθήματα ανασφάλειας και οργής ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη χώρας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου" προσθέτει και επεσημαίνει "Η ύφεση στην Ευρώπη έχει ενισχύσει ακροδεξιές ομάδες σε χώρες όπως η Ουγγαρία, όπου η το ριζοσπαστικό εθνικιστικό κόμμα Jobbik είναι μια σημαντική δύναμη. Αλλά η Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα πιο ακραία κόμματα-και μία από τις πιο επιτυχημένες εκλογικά εθνικιστικές δυνάμεις".

"Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκρίνοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη της Βαϊμάρης στη Γερμανία πριν από την άνοδο του Χίτλερ ανέφερε για τη Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε «ακροδεξιό, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικό, νεο-ναζιστικό κόμμα " ως απειλή για την κοινωνία" αναφέρει το άρθρο.

"Το έντονα αντι-μεταναστευτικό κόμμα, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι εθνικιστικό, όχι νεοναζιστικό, κέρδισε μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου, καταλαμβάνοντας περίπου το 7% των ψήφων και 18 έδρες, καθιστώντας το, το πέμπτπ μεγαλύτερο κόμμα στο νομοθετικό σώμα. Από τότε, έχει κερδίσει σε δημοτικότητα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, και μια έρευνα αυτό το μήνα τηςPublic Issue αναφέρει πως το 21% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για το κόμμα" τονίζει.

"Έχουν ενθαρρυνθεί από την εκλογική επιτυχία τους”, δήλωσε ο Θάνος Μαρούκης στην εφημερίδα, ερευνητής στο ανεξάρτητο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα. "Το επίπεδο της δραστηριότητας της έχει αυξηθεί. Μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο τώρα."



Το άρθρο ακόμη αναφέρει τις τελευταίες δράσεις του κόμματος στις λαϊκες αγορές και στο Χυτήριο.

"Τον Σεπτέμβριο, τρεις Βουλευτές της Χρυσής Αυγής οδήγησαν υποστηρικτές σε “σκούπες” σε λαϊκές αγορές σε δύο πόλεις, απαιτώντας να δουν τα χαρτιά των ανθρώπων που δεν ήταν Ελληνικής καταγωγής. Κατέστρεψαν τα περίπτερα των ατόμων που θεωρούσαν ότι λειτουργούν παράνομα.

Βίντεο από τις επιδρομές δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνοντας άνδρες με μαύρες μπλούζες Χρυσής Αυγής και με ελληνικές σημαίες. Όταν μία γυναίκα ελληνικής καταγωγής επέκρινε τους άνδρες, λέγοντας ότι συμπεριφέρονται σαν τραμπούκοι όπως κατά τη διάρκεια τις στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, αποπέμφθηκε από έναν ως “μια μαρξίστρια Εβραία”.

Προσπαθούν επίσης να τοποθετούν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Βουλευτών, οδήγησαν μια διαμαρτυρία ενάντια στην διοργάνωση του «Corpus Christi», ένα θεατρικό έργο από την Αμερικάνα θεατρική συγγραφέα Terrence McNally, που απεικονίζει τον Ιησού ως γκέι.

"Εσείς γα.......νοι έχετε τελειώσει" ο κ. Παναγιώταρος, ο βουλευτής που συμμετείχε στην κινητοποίηση της Παρασκευής κατά της παράνομης μετανάστευσης, φώναξε στους ηθοποιούς. "Ο χρόνος σας έρχεται."

Ακόμη αναφορά κάνει το άρθρο στον αρχηγό της Χ.Α "Για χρόνια, η Χρυσή Αυγή λειτουργεί στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Οι απόψεις του ηγέτη της μετατοπίστηκαν από μια έμφαση στους αρχαίους Έλληνες παγανιστές θεούς και το θαυμασμό των Γερμανών Ναζί στην προώθηση της Ορθοδοξίας και τον ελληνικό εθνικισμό. Η πρώτη εκλογική επιτυχία του κόμματος ήρθε το 2010, όταν ο αρχηγός του κόμματος Νικόλαος Μιχαλολιάκος κέρδισε μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Φέτος, εν μέσω ενός κύματος δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων με τους πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα σε σοβαρή κρίση χρέους, η Χρυσή Αυγή εδραίωσε την πρόσβασή της στο Κοινοβούλιο".

"Μεταναστευτικές ομάδες λένε ότι υποπτεύονται πως το κόμμα είναι πίσω από την αύξηση στις επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων στην Αθήνα και αλλού. Το κόμμα αρνείται τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε βία, αλλά η ρητορική του είναι σαφώς εχθρική" αναφέρει.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι άνθρωποι δεν είναι καν ασφαλείς και μετακινούνται σε ομάδες», δήλωσε στην WSJ ο Yonous Muhammadi, 39 ετών, ηγέτης της Κοινότητας των Αφγανών μεταναστών και προσφύγων. "Υπάρχει ένα κενό λόγω της απουσίας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τους ελληνικούς κανονισμούς και νόμους".

Τέλος το άρθρο κάνει αναφορά και στις συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής και ομάδων αναρχικών και ριζοσπαστικών αριστερών που όπως αναφέρει "υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να υπερασπιστούν τις κοινότητες των μεταναστών". "Αριστεροί πολιτικοί συχνά παραπονούνται ότι η αστυνομία τείνει να βρίσκεται στο πλευρό της Χρυσής Αυγής. Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει" τονίζει.



Το άρθρο στην WSJ
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443624204578056661472836612.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories


http://www.left.gr/article.php?id=10086

ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.