Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μπλόκο από δημάρχους και συνδικαλιστές

Εξαπλώνεται το κύμα καταλήψεων στους δήμους

από τους εργαζομένους που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα...


Το ένα μετά το άλλο τα δημαρχεία μπαίνουν στον «χορό» των καταλήψεων εμποδίζοντας την αποστολή στοιχείων των δημοτικών υπαλλήλων, θεωρώντας ότι οι λίστες θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Επίσης και οι δήμαρχοι αρνούνται την αποστολή των καταλόγων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία κλιμακώνει τις αντιδράσεις προχωρώντας σε καταλήψεις δημαρχείων και γραφείων προσωπικού σε όλη τη χώρα, ενώ σκοπεύει να δώσει δυναμικό «παρών» αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση με τη συμμετοχή του αρμόδιου Γερμανού υφυπουργού Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Χθες το πρωί, μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων. Η κατάληψη θα συνεχισθεί έως αύριο το μεσημέρι, οπότε οι εργαζόμενοι θα παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάντως η δημοτική αρχή εξακολουθεί να μην αποστέλλει στο υπουργείο στοιχεία των εργαζομένων. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της παράταξης του Γ. Καμίνη επιβεβαιώθηκε η στάση που τηρεί ο δήμος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είναι αντίθετη με την αποστολή των καταλόγων.

Σύμφωνα με στελέχη του Δήμου Αθηναίων, απειλούνται να τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 120 δημοτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 20 εξαιρούνται για κοινωνικούς λόγους.

Αρνητικοί στην αποστολή στοιχείων είναι οι δήμαρχοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να λήξει η προθεσμία αποστολής των στοιχείων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Στη Θεσσαλονίκη, όλες οι διευθύνσεις προσωπικού των δήμων βρίσκονταν χθες υπό κατάληψη. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κάτι που θα επαναλάβουν και σήμερα.

Στον Βόλο, συνδικαλιστές του συλλόγου εργαζομένων κάρφωσαν με σανίδες τις πόρτες του γραφείου προσωπικού και άλλων δύο υπηρεσιών που βρίσκονται στο κτίριο του πρώην δημαρχείου Ν. Ιωνίας.

Υπό κατάληψη τελούν επίσης πολλά δημαρχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Πρέβεζα, Κέρκυρα, Χίο Λέσβο, Ξάνθη, Καλαμάτα καθώς και σε όλους τους δήμους του νομού Μαγνησίας.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Δράμας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Καρδίτσας.


Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η οποία ωστόσο έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της με το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει και άλλες μεγάλες περιφερειακές ενώσεις. Η ΠΕΔ Ιωαννίνων συνεδρίασε χθες σε τεταμένο κλίμα, με τους περισσότερους δημάρχους να κινούνται σε υψηλούς τόνους. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φ. Φίλιος, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία απόλυση εργαζομένου καθώς, όπως είπε, «αυτό που ζητούν μοιάζει με έκτακτο στρατοδικείο».

Ανάλογη άποψη διατύπωσε και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γ. Κάτσινος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας έρθει ο υπουργός να υπογράψει απολύσεις, εγώ δεν το κάνω...».


e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.