Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Στον «αέρα» οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

 Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται

η ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς αν και το σχέδιο οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση της ηγεσίας...
του υπουργείου Ανάπτυξης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) το βράδυ της Τετάρτης, η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Θανάσης Σκορδάς και Κυριάκος Βιρβιδάκης συζήτησαν με τους επικεφαλής των τραπεζών τις κυβερνητικές προτάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σύμφωνα με το οποίο για 4 χρόνια παγώνει η καταβολή της δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και την τελευταία τριετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 35%. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα για το κυβερνητικό σχέιδο.

«Δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση», σχολιάζουν οι ίδις πηγές.

Ταυτόχρονα, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για το σχέδιο αν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει αισιόδοξη ότι θα πάρει την έγκριση, καθώς το ελληνικό σχέδιο είναι στα πρότυπα του αντίστοιχο πορτογαλικού και ισπανικού που εγκρίθηκαν πρόσφατα.

Αν τελικά δοθεί έγκριση, η διευκόλυνση των δανειοληπτών εκτιμάται πως θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 2 δισ. ευρώ
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.