Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Εφιάλτης στο δρόμο με τις απολύσεις…

Κι εκεί που λέγαμε ότι η επόμενη εβδομάδα

θα είναι… περίπατος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, να’ σου το θρίλερ από το πουθενά. Κι επιβεβαιωνόμαστε που γράφουμε ότι ακόμη κι αν κλειστεί μια συμφωνία τώρα,....
δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την τρόικα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να παραλύει όλη η χώρα και να μη γίνεται τίποτε, ούτε να λειτουργεί τίποτε επειδή περιμένουμε όλοι πότε θα κλείσει κάποια συμφωνία. Διότι το ίδιο θα συμβεί και τον Ιούνιο, να μας το θυμηθείτε.

Αίφνης, λοιπόν, το βράδυ της Παρασκευής προέκυψαν δύο αρνητικά γεγονότα. Το πρώτο ήταν τα μαντάτα από το Δουβλίνο. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κάνει η Αθήνα, εντούτοις φέρεται να έβγαλαν «κίτρινη» κάρτα στην κυβέρνηση επειδή δε λύνει το θέμα με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Απαίτησαν μάλιστα να υπάρξουν δεσμεύσεις για απολύσεις υπαλλήλων, όχι μόνο επίορκων. Λέγεται ότι είπαν στον Γ. Στουρνάρα να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Τρίτη με τη δέσμευση ότι θα κατατίθενται τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις που έγιναν και που θα γίνουν.

Το εκβιαστικό και τελεσιγραφικό μήνυμα εκλαμβάνεται ως έσχατη μορφή πίεσης στην κυβέρνηση να λήξει το θέμα με τις απολύσεις που χρονίζει. Οι δανειστές πιστεύουν ότι τους κοροϊδεύουμε αφού δεν απολύονται ούτε οι επίορκοι, γι’ αυτό και ζητούν απολύσεις τυφλές και χωρίς σχέδιο, αρκεί να πληρούνται οι στόχοι που οι ίδιοι έχουν θέσει, για απολύσεις 25.000 μέχρι το τέλος του 2014.

Τα νέα από το Γιούρογκρουπ ήρθαν και στην Αθήνα όπου ο Αντώνης Σαμαράς είχε να αντιμετωπίσει και το δεύτερο μαντάτο. Μόλις διέρρευσαν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην «Ημερησία του Σαββάτου», όπου άνοιγε το δρόμο για απολύσεις εκεί που καταργούνται οι οργανικές θέσεις, ο Φ. Κουβέλης φέρεται να επικοινώνησε μαζί του και να διαμαρτυρήθηκε για τη συνέντευξη. Έτσι, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για τη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στη 1 και μισή μετά το μεσημέρι όπου το θέμα θα είναι ένα αφού τα υπόλοιπα έχουν κλείσει: Θα μπει ξεκάθαρα στο τραπέζι το τελεσίγραφο της τρόικας για τις απολύσεις. Όποιος δε δέχεται να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν τότε θα μπορεί να αρνηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με νέα μέτρα, φόρους ή περικοπές. Έχουμε να κάνουμε με μείωση του δημόσιου τομέα, κάτι που είχε υποσχεθεί ακόμη και η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά ποτέ δεν έγινε.

Τώρα, που τα πράγματα έχουν ζορίσει, ο Αντ. Μανιτάκης εμφανίζεται μπροστάρης στην εκστρατεία προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη κι αυτών που είναι καταδικασμένοι ή τους κατ’ επάγγελμα κοπανατζήδες.

Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό αλλά ιδιαιτέρως σοβαρό αφού, λένε οι πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης θέλει να πάρει ρεβάνς για την… κωλοτούμπα που έκανε με το χαράτσι στα ακίνητα. Ίσως, δηλαδή να στυλώσει τα πόδια για το Δημόσιο να πάμε σε σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες και φυσικά εκτός από κυβερνητική κρίση να τιναχθεί στον αέρα και όλη η συμφωνία και η εκταμίευση της δόσης.

Αλλά το επαναλαμβάνουμε: Ακόμη κι αν ξεπεραστεί κι αυτή η κρίση, πόσο ακόμη θα αντέχει η χώρα τη γενική παράλυση κάθε φορά που θα πατάει το πόδι της στην Ελλάδα η τρόικα; Ή κάθε φορά που ο Στουρνάρας θα πηγαίνει σε κάποιο Γιούργκρουπ ή ο Σαμαράς σε Σύνοδο Κορυφής;
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.