Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Καύσωνας" με διαθεσιμότητες και δήμους

Σε μετωπική σύγκρουση με τους δημοτικούς υπαλλήλους οδηγείται η κυβέρνηση, ύστερα από την οριστικοποίηση των αποφάσεων για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η οποία θα αξιοποιήσει ως βασική δεξαμενή τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...


Χθες βράδυ, το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα με τη (σωματική) επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

Ο κ. Καμίνης κατηγορεί ευθέως ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλο, ο οποίος απαντά χρεώνοντας την επίθεση σε
ακροδεξιούς κύκλους.
Σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι όλης της χώρας, ενώ οι εκπρόσωποι τηςΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα έχουν συνάντηση με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Στο «αντάρτικο» κατά της κυβέρνησης έχουν ήδη προστεθεί και αρκετοί δήμαρχοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αυτοδιοικητικός χώρος βάλλεται αδίκως. Ειδικότερα, δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚεξέφρασαν σε κλειστή σύσκεψη στην Ιπποκράτους την ενόχλησή τους για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την τρόικα
Η τελική (;) συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα περιλαμβάνει δύο λίστες υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα. Η πρώτη περιλαμβάνει τους σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έως το τέλος Ιουλίου θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα (υπολογίζονται σε 4.000). Η δεύτερη περιλαμβάνει τους δημοτικούς αστυνομικούς, δεύτερο «κύμα» εκπαιδευτικών, δημοτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης, οι οποίοι συνολικά θα είναι περίπου 8.000 και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι δεν μεταταχθούν εντός οκταμήνου (αντί 12μήνου) σε κενές οργανικές θέσεις, θα βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Η συμφωνία με την τρόικα, άλλωστε, προβλέπει 11.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων αρκετές θα προκύψουν από τις διαθεσιμότητες, ενώ «ανασφαλείς» αισθάνονται κυρίως οι υπάλληλοι που προσελήφθησαν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ μετά το 1994 (όταν και θεσπίστηκε, διά νόμου, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού).

Δεύτερος γύρος το φθινόπωρο
Επίσης, ο συνολικός στόχος των διαθεσιμοτήτων έως το τέλος του έτους ανέρχεται σε 25.000 –όπερ σημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλους 12.500 υπαλλήλους προς ένταξη σ’ αυτό το καθεστώς.
Φιλοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να έχει προχωρήσει έως τότε η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου και έτσι οι επιλογές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια. Ενδέχεται, όμως, σημαντικό ρόλο να παίξει και η ρύθμιση τουυπουργείου Δικαιοσύνης για τις προσωρινές διαταγές, με τις οποίες αρκετοί συμβασιούχοι που έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους με αυτές τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις θα δουν την έξοδο.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.