Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Μόνο στα λόγια έπεσε ο ΦΠΑ



Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται, προς το παρόν, η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, καθώς μόλις....
δύο στις δέκα επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους, και μάλιστα στο 75% των προϊόντων τους, σε ποσοστό που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 6%.

Εκπρόσωποι του κλάδου, ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το προσεχές διάστημα πολλές επιχειρήσεις θα «ρίξουν» τις τιμές τους καθώς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου της εστίασης, πολλοί είναι αυτοί που ακόμη δεν έχουν προλάβει να τυπώσουν καινούργιους τιμοκαταλόγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και σήμερα έχουν διανεμηθεί περίπου 16.000 ειδικά σήματα, με τα οποία γνωστοποιείται στους καταναλωτές ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει μειώσει τις τιμές, όταν στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 70.000 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή το 23% των καταστημάτων -μόλις 2 στα 10- προχώρησε σε μείωση τιμών. Εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν προλάβει, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, να αλλάξουν τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ ανασταλτικό παράγοντα έπαιξε το γεγονός ότι τον Αύγουστο αρκετά τυπογραφεία έκλεισαν.

Όπως αναφέρει στο real.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, «στόχος μας είναι εντός του Σεπτεμβρίου να έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα περίπου 30.000 επιχειρήσεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, από τα 25.000 εστιατόρια και καφετέριες που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής 2.500 έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα (δηλαδή μόλις 1 στα 10), ενώ απογοητευτική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη όπου μόλις 400 καταστήματα έχουν ρίξει τις τιμές, αλλά και στην Πάτρα, που δεν ξεπερνούν τα 200. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη, όπου μόλις 22 επιχειρήσεις εστίασης έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα μείωσης ΦΠΑ.

«Σαφάρι» ελέγχων

Τα φορολογικά έσοδα από την απόδοση του ΦΠΑ θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, τη μονιμότητα του μέτρου. Το μεγάλο στοίχημα, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, είναι να πειστούν εκ του αποτελέσματος τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν δημιούργησε νέα δημοσιονομική «τρύπα», έδωσε οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις, μειώθηκαν τα «λουκέτα» και αυξήθηκαν οι θέσεις απασχόλησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στην αγορά -και κυρίως στις τουριστικές περιοχές- μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου από 1.400 στελέχη του ΣΔΟΕ και εφοριακούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός ετήσιος τζίρος στην εστίαση ανήλθε στα 6,5 δισ. ευρώ πέρυσι από 11,5 δισ. ευρώ το 2008, πρώτη χρονιά που οικονομία της χώρας ήταν σε ύφεση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο real.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων και Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης Αθανάσιος Παπανικολάου, σύμφωνα με τον οποίο «η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να είναι αποτελεσματική και να αυξηθούν να δημόσια έσοδα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανακάμψουν».

Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.