Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Δεν πληρώνουν ούτε οι πολίτες, ούτε οι επιχειρηματίες


Είναι εντυπωσιακό αλλά και τρομακτικό. Ξέρετε πόσα είναι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το Δημόσιο; Κρατηθείτε: Είναι 60,18 δις ευρώ, που σημαίνει το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ...



Οι Έλληνες δηλαδή χρωστάμε, είτε γιατί δεν έχουμε, είτε γιατί δεν γουστάρουμε να πληρώσουν το εντυπωσιακό ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν δηλαδή μπορούσε να εισπραχθεί το 1.3 αυτών, δηλαδή 20 δις ευρώ όχι μόνο δε θα μιλούσαμε για τρίτο πακέτο αλλά θα καλύπταμε και μέρος από τα προηγούμενα χρωστούμενα.

Και αν ένα μεγάλο μέρος είναι παλαιά κι αγύριστα, φαίνεται ότι η φοροδοτική αδυναμία των πολιτών αυξάνεται καθώς μόλις σε ένα μήνα, μέσα στον Ιούλιο δηλαδή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 406,8 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 144 εκατ. ευρώ προέρχονται από μη πληρωμή ΦΠΑ, τα 195 εκατ. ευρώ από μη πληρωμή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις) και τα 37 εκατ. ευρώ από μη πληρωμή φόρου εισοδήματος.

Το χρέος των φυσικών προσώπων προς την εφορία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 21,646 δισ. ευρώ, από 21,529 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου (αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ). Το χρέος των νομικών προσώπων αυξήθηκε από τα 38,24 δισ. ευρώ στα 38,53 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 290 εκατ. ευρώ.

Δεν πληρώνουν οι πολίτες δηλαδή, δεν πληρώνουν και οι επιχειρηματίες, χρεοκοπημένοι και μη.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία προκύπτει ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους η υστέρηση στα έσοδα των εταιρειών σε σχέση με το στόχο ανέρχεται στο 4% ή στα 620 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο ειδικότερα, η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς εισπράχθηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ, περισσότερα από το στόχο (2,94 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου προϋπολογισμού 2,91 δισ. ευρώ).

Όμως, η «μαύρη τρύπα» είναι 600 εκατ. και πιθανότατα να καλυφθεί από τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το φόρο εισοδήματος τους επόμενους μήνες. Αν δε γίνει αυτό, κλάφτε τον προϋπολογισμό, κλάφτε και το πλεόνασμα.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.