Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Άκης Τσελέντης :«Περιμένουμε κι άλλους σεισμούς»


Μεγάλη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της Κρήτης και όχι μόνο, μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι, μεγέθους 6,4 της Κλίμακας Ρίχτερ...


Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία

Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί που γίνονται από εκείνη την ώρα και σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ήταν μικρότερου μεγέθους από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.

Οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα ακόμα 24ωρο. Ωστόσο, όλοι οι κάτοικοι δηλώνουν πολύ τυχεροί που δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές υλικές ζημιές και που δεν θρήνησαν θύματα.

Μάλιστα έχει δοθεί εντολή να γκρεμιστούν όλα τα ετοιμόρροπα κτίρια σε Χανιά και Ηράκλειο.

Πολύ ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα όσα είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Πατρών, κύριος Άκης Τσελέντης, στο δελτίο ειδήσεων του STAR και σχολίασε μάλιστα την δήλωση που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2013, ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλο σεισμό.


«Εγώ είπα το αυτονόητο. Δεν προέβλεψα τον σεισμό! Είχα πει συγκεκριμένα, ότι επειδή είχαμε περίπου δυο χρόνια στην Ελλάδα να βιώσουμε έναν ισχυρό σεισμό και ύστερα από υπολογισμούς βλέπαμε σεισμό μέσα στο 2013. Ευτυχώς που βγήκε εκεί πέρα που βγήκε, διότι αν είχαμε το επίκεντρο λίγο ανατολικότερα, λίγο ρηχότερα θα θρηνούσαμε θύματα!», είπε.

Όσο για το αν ήταν ο κύριος σεισμός είπε ότι «όλα δείχνουν ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός. Αξιοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία του ελλαδικού χώρου, σπάνια μετά από έναν σεισμό της τάξης του 6,2 μπορούμε να έχουμε έναν αρκετά μεγαλύτερο!» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ εγώ πιστεύω ότι αυτή η περιοχή έχει κάνει τον κύκλο της αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια ενεργοποίηση και μετατόπιση της ενέργειας κατά μήκος της πλάκας! Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μπορεί να γίνουν κι άλλοι σεισμοί κατά μήκος του τόξου, όπως αυτός που έγινε στην Ρόδο το Σάββατο.»

"Κόκκινο" νερό από τις βρύσες μετά το σεισμό

Εν τω μεταξύ ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους των Χανίων από το γεγονός ότι μετά το σεισμό, σε διάφορες περιοχές, από τις βρύσες τρέχει "κόκκινο" από χώμα νερό.

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ, Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.

Όπως τόνισε: "Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό μετά από τόσο δυνατό σεισμό να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει ωστόσο να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να απομακρυνθεί σε λίγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε ας αποφύγουν να πιούν νερό. Δεν πρόκειται πάντως για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους".

Από το πρωί της Κυριακής το πρόβλημα σταδιακά εξαφανίζεται ενώ λίγες είναι οι εναπομένουσες περιοχές στις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται.

Και την Δευτέρα κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς λόγω του σεισμού

Μετά την απόφαση γιατο σημερινό κλείσιμο του φαραγγιού λόγω του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ν. Χανίων, συζήτησε το θέμα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Λέκκα και αποφασίστηκε να παραταθεί η διακοπή της λειτουργίας του φαραγγιού της Σαμαριάς και για το επόμενο 24ωρο.

Να σημειωθεί πως και αυτή την περίοδο είναι εκατοντάδες οι επισκέπτες του φαραγγιού, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν να "ανοίξει" το φαράγγι από την Τρίτη.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο Πηγή: star-πληροφορίες και από Flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.