Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ντοκουμέντα από την νεώτερη ιστορία της Κορίνθου


scans071.jpgscans074.jpg‘Οπως είναι γνωστό η σημερινή Κόρινθος κτίστηκε το 1858 μ.Χ. στη νέα θέση, όπου ευρίσκεται σήμερα.,,



Η παλιά της θέση – στην σημερινή Αρχαία Κόρινθο- εγκαταλείφθηκε τον ίδιο χρόνο , διότι είχε καταστραφεί από τον σεισμό αυτόν της ενάτης Φεβρουαρίου 1858 μ.Χ. Σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία της εποχής-περιοδικό Πανδώρα της 15 Αυγ. 1858- ο σεισμός έγινε την πρώτη Κυριακή της μεγάλης τεσσαρακοστής, λίγο πρό της ενδεκάτης ώρας π.μ.
Έτσι η περίφημη πόλη της Εφύρας που έκτισε ο Σίσυφος το 1438 π.Χ. εγκαταλείπει για πρώτη φορά μετά από 3.296 περίπου χρόνια την ιστορική της θέση,που ήταν η σημερινή Αρχαία Κόρινθος και κτίζεται κοντά στην παραλία στην σημερινή θέση της Κορίνθου.
Τη νύχτα της 22ης-23ης Απριλίου 1928 η Κόρινθος καταστρέφεται και πάλι από σεισμό. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος και ο επίσκοπος Κορίνθου Δαμασκηνός (μετέπειτα Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Αντιβασιλέας) να θέτουν τον θεμέλιο λίθο της νέας πόλης της Κορίνθου μετά τον σεισμό του 1928. Στή δεύτερη φωτογραφία φαίνεται ο ναός του Αποστόλου Παύλου προ του σεισμού του 1928,ο οποίος μετά τον σεισμό αυτόν κατασκευάστηκε πάλι και πήρε την σημερινή του μορφή.
Γιάννης Κουτσούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.