Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γοργοπόταμο

Εξήντα εννέα χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας

Το αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας την αυριανή επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr , το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «Γοργοπόταμος» παραγωγής 2006.

Τη νύχτα της 25ης προς 26ης Νοεμβρίου ανατινάχθηκε η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και βρετανούς δολιοφθορείς.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί την ανασύνθεση του γεγονότος, μέσα από την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας του μοναδικού εν ζωή σαμποτέρ Θέμη Μαρίνου, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος της ομάδας των Βρετανών καταδρομέων στην ανατίναξη της γέφυρας.

Η επιχείρηση, γνωστή με την ονομασία «Χάρλινγκ», ανέκοψε για καιρό τη βασική γραμμή (Θεσσαλονίκης-Πειραιά) ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική.

Η αφήγηση του Θέμη Μαρίνου αναφέρεται αναλυτικά στους Βρετανούς που έλαβαν μέρος, στη σχέση του με το Συμμαχικό Στρατηγείο και την εκπαίδευσή του στη Μέση Ανατολή. Περιγράφει τη συμμετοχή του στην αποστολή της ανατίναξης, τις επαφές της Βρετανικής αποστολής με τους Έλληνες πράκτορες των Βρετανών στην Ελλάδα, τις προσπάθειες για συνεννόηση με τις ομάδες των ανταρτών της Στερεάς Ελλάδας και τη σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Παράλληλα, εξιστορεί λεπτομερώς τον σχεδιασμό και τις οργανωτικές ενέργειες μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου της περιόδου.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.