Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ο ΕΠΙΠΛΑΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗΣ ΦΡΑΞΙΑΣ (για μυημένους και υποψιασμένους)

Την Κυριακή το βράδυ 9-3-2014 

 στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου η πρωτοεμφανιζόμενη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, ανέδειξε τον υποψήφιο Δήμαρχο για τις δημοτικές εκλογές της άνοιξης του 2014 ανάμεσα σε πέντε υποψηφίους....


 

Βασικά χαρακτηριστικά της παράταξης είναι ότι κινείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Τάσσεται απέναντι στα πολιτικά κόμματα που έχουν υπογράψει τα μνημόνια για τη χώρα μας, άρα είναι αντιμνημονιακή. Βάζει σαν στόχο την Αρχιτεκτονική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κατάργηση του Ν. 3852/10 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», έχει αντιδημαρχοκεντρικό προσανατολισμό, ενώ ήταν γνωστό ότι η προσπάθεια συγκρότησης της Δημοτικής Παράταξης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ξεκίνησε από πολίτες που εκφράζονται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλους χώρους της ευρύτερης Αριστεράς και του αντιφασιστικού χώρου.
Στην πορεία η Γενική Συνέλευση των μελών της νέας Δημοτικής Παράταξης ψήφισε την αρχή Διακήρυξης και τον Κανονισμό λειτουργίας της παράταξης.
Σε όλη τη διάρκεια, μέχρι να φτάσουμε στις 9-3, ημερομηνία που είχε οριστεί για την εκλογή του υποψηφίου Δημάρχου από τη Γενική Συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» έδιναν και έπαιρναν διάφορα ονόματα.
Την ίδια περίοδο, στο χώρο της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε σιγή ασυρμάτου και ουδέποτε υπήρξε διαβούλευση σε επίπεδο οργάνωσης, προκειμένου να προταθεί υποψήφιος Δήμαρχος που να καλύπτει βασικά χαρακτηριστικά, όπως το να έχει συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες με αντιμνημονιακό προσανατολισμό, να εγγυάται το μη δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα μιας δημοτικής αρχής κ.ά., σε μια περίοδο μάλιστα που η κοινωνία έχει ανάγκη να εκφραστεί μέσα από ένα τέτοιο πρόσωπο.
Αντί αυτού η πλειοψηφία του Γραφείου της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με προειλημμένη εισήγηση για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Δ. Στάμου, χωρίς διαφανείς διαδικασίες και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Εδώ γεννώνται έντονα ερωτήματα ως προς τη μεθόδευση γιατί ο σκοπός ήταν προφανής. 
Ο κ. Στάμου δεν ήταν ο κατεξοχήν άνθρωπος του κατεστημένου του συστήματος;
Πότε εκφράστηκε δημόσια και καταδίκασε τις πρακτικές που έφεραν τη χώρα αλλά και τον Δήμο σε αυτή την κατάσταση;
Σε ποιες δημόσιες εκδηλώσεις στο Δήμο αλλά και σε όλο το Νομό έχει συμμετάσχει;
Ποιος είχε προαποφασίζει τη στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας;
Τι σκοπούς ήθελε να εξυπηρετήσει;
Με ποια πολιτικά – αυτοδιοικητικά κριτήρια έγινε η επιλογή;
Σε ποιες διεκδικήσεις του Δήμου βρέθηκε στο ίδιο μετερίζι με τους Δημότες που διεκδικούσαμε (την μη εγκατάσταση της χημικής βιομηχανίας στο Σουσάκι, στην αποτροπή της κατάσχεσης των κινητών αντικειμένων του Υδροθεραπευτηρίου από τον εργολάβο, τη διαμαρτυρία και τις κινητοποιήσεις για την αύξηση των διοδίων, το κλείσιμο της Ν.Ε.Ο. και του Προαστιακού στους Αγίους Θεοδώρους);
Κυρίως, πως μπορούμε να ανεχτούμε ένα πρόσωπο που έχει υπογράψει φαρδιά – πλατιά την άνευ όρων μετατροπή της Κοινοπραξίας σε Α.Ε.;
Μήπως είναι αυτό το σημείο ταύτισης των εμπνευστών και υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Δ. Στάμου που και τελικά προτάθηκε από την φράξια του γραφείου της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ;
Προσωπικά σαν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτεργάτης της δημιουργίας της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» κατέθεσα κάθετη την αντίθεσή μου στο γραφείο της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ κι όταν διαπίστωσα ότι η μεθόδευση κάποιων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που λειτούργησαν ως φράξια, θα οδηγούσε σε διάσπαση τόσο στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην «Πρωτοβουλία Πολιτών», υποχρεώθηκα να προτείνω την υποψηφιότητά μου για την θέση του υποψήφιου Δημάρχου της Δημοτικής Παράταξης, έστω και την τελευταία στιγμή, χωρίς να είναι στις προθέσεις μου και στο πρόγραμμά μου για να σώσουμε τουλάχιστον τα προσχήματα.
Αποδείχθηκε τελικά ότι η μεθόδευση είχε στηθεί τόσο καλά που στάθηκε αδύνατο να αποτραπεί, θυμίζει πάντως άλλες εποχές, τότε που ο στόχος μιας ομάδας αποδυνάμωνε συνολικά το εγχείρημα.
Δυστυχώς οι οβιδιακές μεταμορφώσεις αλλά και οι ιδεολογικές πιρουέτες της φράξιας του τοπικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν υποψηφιότητες από άλλους πολιτικούς χώρους και πάντως όχι της αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα και εκτιμώντας ότι η υποψηφιότητα του «εκλεκτού» της φράξιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέγα πολιτικό λάθος και επιλογή, δεν θα στηρίξω αυτή τη μεθόδευση και βεβαίως την υποψηφιότητα Στάμου.

Σπύρος Νικολάου
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια των αναγνωστών μας δεν αφορούν πάντα την προσωπική μας θέση.